Konsolur med wiretræk

jeg ville gerne lave et bordur til skænken, men min lille drejebænk er ikke udstyret til at kunne fræse tandhjul og så små hjul kan ikke laves nøjagtigt nok i hånden. (af mig i alt fald)

Imidlertid havde jeg et gammelt defekt værk fra et konsolur af den slags der var moderne i 1930-40'erne. Kassen i rundbue stil er forlængst gået til og slagværket var itu, men delene fra gangværket var iorden, så jeg besluttede at bruge dem til mit nye ur.

Uret laves af stavlimet bøg som en opretstående massivt udseende "klods" hvor mekanikken kan anes inde imellem de to dele.

Værket drives ikke af den originale fjeder, men af en anden og større via et wiretræk. Ved at økonomisere med fjederens kræfter håber jeg at kunne opnå en jævn gang, forbedre nøjagtigheden og øge gangreserven. - hele 3 ting på en gang.

Billeder fra projektet

Det oprindelige konsolur med det ødelagte slagværk.
Jeg skal bruge alle delene fra gangværket.
 
Det hjemmelavede fjederhus øverst til højre rummer en kraftig fjeder fra et andet værk. Den skal trække det nye ur i 14 døgn.
 
Hjulene får kuglelejer så de kan monteres i træ. Minutakslen er blevet bygget om, så værket kan blive så smalt som muligt.
 
Fjederen fjernes og fjederhuset ombygges til et skraldehjul. Det bliver nu til et drivhjul med en tromle til wiretrækket og hvor uret også trækkes op. Til sammenligning ses slagværkets fjederhus.

Princip
I fine gamle ure forsøger man at kompensere for at fjederkraften ændres under gangen fra fuld optrukket til næsten udløbet.


Tegningen A viser fjederen til venstre og urets drivhjul til højre. Efterhånden som fjederen løber ud, udlignes det reducerede træk i wiren ved at øge drivhjulets tromle diameter.

I dette ur bruges istedet B hvor fjederhusets tromle diameter ændres så trækket i wiren holdes konstant ligesom i et lodur.
 

Nå.., men flere billeder
Mekanikken sidder på, og imellem, værkplader af sammenlimet bøgetræ. Pendulet skal hænge bagpå og den store fjeder er blevet tæmmet i et nyt fjederhus, der skal sidde nederst.
 
Prøveopstilling! - Uret går fint efter en del forskellige rettelser og justeringer. Drivhjulets tromle er ikke lavet endnu, istedet trækkes uret af et lod der hænger i den grønne snor.
 

Urets krop tager form. Det runde hul nederst er til fjederhuset der jo kan placeres ret frit i forhold til selve urværket.

Det færdige værk er monteret og fjederen spændt til over 6 kg.
På bagsiden er pendulet delvist skjult i den aflange udskæring.
 
Nu står det på skænken, med en tung fod af skifersten.
Et sjovt projekt, som har været et års tid undervejs.

Monteret i træ må kuglelejer være bedre end bøsninger, men modstanden i værket blev meget større end ventet.

Også fjederakslens "snegl" var noget af en udfordring. Det endte med at blive delvist håndarbejde. Ikke særligt nøjagtigt, men det fungerer fint.

Mit ønske om en gangreserve på 14 døgn var nok lidt en fiks ide. Det er nemmere at trække uret hver uge når der alligevel skal støves af.